Hofman Pro Audio    Professionele PA-Systemen

Hofman Pro Audio
Wijchen

Tel: 024-6774063
Mobiel: 06-83542937

E-mail: hofmanpa@upcmail.nl

Tips voor de opstelling van Tops

De ideale plek voor de plaatsing van een top is redelijk eenvoudig te bepalen.
Een topje moet voldoende hoog staan zodat door iedere luisteraar "oogcontact" ermee kan worden gemaakt;
de midden en hoge tonen, die erg belangrijk zijn voor detail en verstaanbaarheid, worden namelijk gericht afgestraald naar voren, zoals licht uit een breed stralende schijnwerper. Tevens worden deze middentonen en vooral de hoge tonen erg snel geblokkeerd of geabsorbeerd door mensen of dingen die in de weg staan. Een redelijk hoge opstelling van de box is dus noodzakelijk.

Hoog ophangen dus, maar voldoende ver de zaal in zodat geen microfoons worden aangestraald.
De boxen een beetje binnenwaarts en naar beneden richten vermindert wandreflecties en zorgt voor een betere dekking vlak voor het podium. Een hoge montage zorgt voor vergroting van afstand met de eerste luisteraars, zodat de geluidsdrukverschillen door de gehele zaal verkleind worden.

Akoestische koppeling:
Indien meerdere tops dicht bij elkaar worden geplaatst geeft dit in bijna alle gevallen ongewenste bijwerkingen. De lagere midfrequenties zullen flink versterkt worden door de onderlinge koppeling. Voor de hoge tonen echter gaat de vlieger niet op omdat door de zeer korte golflengte fasefouten door looptijdverschillen ontstaan, met als gevolg destructieve interferentie. M.a.w., de energie uit beide tops blust elkaar deels uit, zodat beperkte winst wordt geboekt qua luidheid. Wel krijgt het hoog een onrustig frequentieverloop omdat de be�nvloeding zeer frequentieafhankelijk is. 
Samengevat: De combinatie heeft de neiging om "mottig" te gaan klinken en is een stuk minder feedbackvriendelijk, vanwege het grillige verloop in het hoog.
(Iets soortgelijks gebeurt overigens ook wanneer een topje te dicht naast een harde wand hangt en te weinig van de wand is weggedraaid)

Het vreemde is dat deze werkwijze nog steeds veel wordt toegepast, met alle vervelende gevolgen van dien.
Zelfs in sommige line-array systemen -die volstrekt vrij pretenderen te zijn van dit euvel- hoor je soortgelijke effecten.
Simpelweg een gevolg van onvolmaakte onderlinge koppeling van de gebruikte drivers.
Dat een hele groep line-array producten niet vrij KAN zijn van dit probleem laten we maar even terzijde; het zou te ver voeren om hierover in detail te treden.

Wil Hofman
Hofman Pro Audio

Hofman Pro Audio is een afdeling van Hofman Elektronica, KvK Arnhem 10041.806 BTW.nr. 8047.18.416B01 -  Tel: 024-6774063 - Mobiel: 06-83542937 - E-mail: hofmanpa@upcmail.nl